Under ett besök hos Jessica och Lomax på Stall Lansgård den 18:e augusti kom Eija Salmoien från Vestmanland Läns Tidning (VLT) och intervjuade mig för en artikel i deras serie ”Unga företagare”. Den finns att läsa i sin helhet med ännu fler bilder digitalt här, men det går även att ta del av det mesta nedan:
Klara slår sig fram i ett mansdominerat yrke
”Nästan ännu bättre än jag tänkte att det skulle vara”
Egentligen var det ridlärare hon skulle bli, eller veterinär, men istället fastnade Klara Hägglund (31) för ett hantverksyrke och startade eget. I höst är hon med i lärlingslandslaget och ska tävla i England.


Klara Hägglund började rida på ridskola ganska sent jämfört med många andra, först i gymnasieålder. ”Jag var tvungen att tjäna ihop lite pengar först. Jag jobbade mycket och var medryttare. Jag hade ingen egen häst förrän jag var 24, men sen gick det fort.”
Planen var att bli ridlärare eller veterinär. ”Jag var ridlärare på Kramfors ridklubb, och när jag skulle diplomera mig och behövde tappskokompetensen gick jag en kurs på Strömsholm 2016. Det var nog lite överkurs, men det var spännande och intressant och något började gro där.” Tappskokompetensen är att man ska kunna sätta tillbaka en sko tillfälligt om en häst tappar en och det inte finns någon hovslagare tillgänglig.
”Då tänkte jag att skulle bli ridlärare, hippolog eller veterinär, och hann plugga två år på veterinärprogrammet innan jag kände att det inte var något för mig. Då kom det där med hovslageriet tillbaka och jag återvände till Strömsholm. Det var nästan ännu bättre än jag tänkte att det skulle vara” säger hon.
I maj blev hon färdig hovslagare och i juli startade hon sitt företag KH Hovslageri AB.
Hur kommer det sig att du startade eget företag?
När man blir hovslagare måste man nästan bli egen företagare, så som modellen är, så jag startade eget utifrån det, men när man ska dra igång får man ju inte alla kunder över en natt så jag annonserade att jag fanns tillgänglig i sociala medier, och då hörde Martin Svärd av sig från Svärd Häst och Hovslageri i Västmanland AB, och erbjöd mig en konsulttjänst.
Nu jobbar Klara tre dagar i veckan som konsult hos det företaget. ”Jag har lyxen att inte behöva ha en hel kundkrets på en gång, men ändå jobba heltid. De sköter bokningar och kunder och jag får stå och jobba under häst. Sedan är det två dagar och kvällar och helger som jag jobbar i egna företaget.”
När hon åker ut på jobb till hästarna har hon sin bil som är som en rullande verkstad. Hon har själv byggt inredningen med det hon behöver. ”Jag skaffade bilen i samband med att jag skulle sluta utbildningen och ge mig ut. Jag vill ha min ässja och gasol så att jag kan varmsko, jag vill kunna slipa till skorna och fasa av dem, jag vill ha en knivslip för att slipa mina knivar, och jag har även borr- och gängmaskin så att jag kan göra broddhål, så jag behöver kunna dra lite el.”
Hur vanligt är det med tjejer som hovslagare?
”Det har blivit fler de senaste åren. I min klass var det bara två av femton som var killar. Vi är på frammarsch med många som utbildar sig, men ändå är det hovslagarbrist. Det är många som bara jobbar två till tre år innan de hittar något annat. Hantverket är tjusningen, men det är mycket som kundkontakt, annat administrativt och kroppen som sliter på en; man står mycket böjd. Det gäller att ha disciplin och böja på benen så att man inte blir hängande i länd och leder, då tar man slut fort. Jag brukar försöka gå på gym och göra övningar för att få upp blodcirkulationen.”
Hur hanterar man en orolig häst när man sko sko den?
Det finns knep, många hästar är fantastiska. Det är förvånansvärt hur många som är skötsamma. De köper fort att sätta foten på en pinne och att man varmskor. Annars får man muta med en slicksten eller godis. Vissa kan man ha uppspända, andra får man hålla i grimskaftet och vissa äter hö under tiden. Är de alldeles för oroliga får man ha kontakt med veteronär som får sedera hästen så at de får sova igenom processen. Annars blir det inte någon bra upplevelse för vare sig hovslagaren eller hästen.”
Hur ser framtiden ut för dig och företaget?
”Drömmen framåt är att fortsätta jobba, att fulla på med kunder och bli så bra hovslagare jag kan bli. Jag vill ut och tävla. Det är lätt att man som egenföretagare blir hemmablind, så det är bra att fara iväg på tävlingar där någon annan bedömer att ’det här är bra’ eller ’det här behöver du finslipa lite’.”
Klara har tävlat i en handfull tävlingar och är uttagen till lärlingslandslaget som ska åka till Stoneleigh Park i Storbritannien. ”Vi är fyra personer och en reserv som ska tävla med lag från hela världen, men först ska jag hänga med till Finland på en tävling med lärlingslandslaget.”
Vad är tjusningen med ditt yrke?
”Det är hantverket; att få hjälpa en häst och ägaren. Att man kan ta något slitet och göra något fint av det. Målet är att som full hovslagare kunna ha fem, sex hästar om dagen; de flesta brukar säga fyra hästar på en heltid. Nu snittar jag 2,5 hästar på en dag. Det är en början i alla fall. jag utgår från Strömsholm, men som norrlänning är jag van att köra långt.”
Text och foto: Eija Salminen (VLT)


